50 %

Internauți – victime
ale atacurilor cibernetice

Jumătate dintre internauți cad pradă atacurilor cibernetice

An publicare: 2020

Sursa: [https://www.bitdefender.ro/]

Jumătate dintre utilizatorii de calculatoare spun că au fost victima unei forme sau alta de infracțiune cibernetică, potrivit unui raport în materie de securitate cibernetică realizat de NordLocker.
Deși campaniile de conștientizare avansează, atacurile informatice prin Internet au crescut, atât numeric, cât și din punct de vedere al sofisticării. În luna aprilie, compania a efectuat un sondaj la care au participat 1.400 de internauți din SUA și Regatul Unit, iar rezultatele au arătat că 50% dintre participanți au fost victimele activităților periculoase din spațiul cibernetic. (Detalii fișier PDF – Multiple victime ale atacurilor cibernetice)

91 %

Fraude determinate
de erori umane.

Aprox. 91% din fraude se bazează pe erori umane.

An publicare: 2019

Sursa: STISC.gov.md

Studiile  arată că 91 % din încălcări se bazează pe erori umane. Securitatea cibernetică are legătură cu oamenii. Ce putem face?

  1. Instruire – Instituțiile trebuie să creeze și să dezvolte o cultură de securitate cu instruiri regulate a tuturor angajaților.
  2. Monitorizări – Monitorizarea permanentă a activităților derulate prin sistemele informatice este esențială, pentru că permite reducerea timpului de reacție în fața potențialelor amenințări de securitate.
  3. Actulizare – Actualizarea tuturor soluțiilor software instalate și utilizate pe sistemele informatice, folosind cele mai recente pachete, puse la dispoziția utilizatorilor de furnizori autorizați.
  4. Copii de rezervă – Crearea unor copii de rezervă pentru informațiile necesare permite ca recuperarea să se poată face eficient și complet, într-un timp rezonabil, limitând eventualele daune.

1

Ransomware,
în topul amenințărilor

Aprox. 91% din fraude se bazează pe erori umane.

An publicare: 2019

Sursa: STISC.gov.md

  1. Ransomware;
  2. Phishing;
  3. Vhishing;
  1. Din alt punct de vedere:
    1. Rețele locale Wi-Fi;
    2. Atașamente malițioase;
    3. Parolă repetată;
    4. Programe malițioase.
  1. Riscuri de securitate:
    1. telefon deblocat;
    2. calculator nesupravegheat;
    3. USB neidentificat.
58 %

Intruziuni cu implicare
de date personale

Trenduri şi statistici de securitate cibernetică.

An publicare: 2021

Sursa: Varonis

Tendințele recente, efectele secundare ale pandemiei COVID-19 și statisticile de securitate cibernetică dezvăluie o creștere considerabilă a datelor piratate și fraudate din surse din ce în ce mai frecvente la locul de muncă, dispozitivele mobile și IoT.

Cercetările constată că majoritatea companiilor au date neprotejate și practici de securitate cibernetică slabe. Pentru claritate privind starea actuală a securității generale, au fost compilate peste 100 de statistici de securitate cibernetică pentru anul 2021.